Av: Swavek Dydiszko

Kvällen den 19 november 2004 i Palm Desert i Kalifornien, USA avled en av pionjärerna för TKD i Skaraborg, Rickard Turowski, i en tragisk trafikolycka. Han blev påkörd av en bil på öppen gata mitt i stadens centrum. Rickard Turowski, vän och far, blev 42 år gammal...

Jag träffade Rickard första gången i mitt liv någon gång mellan 1982-83. Detta skedde i Polen, landet som både han och jag själv kommer ifrån. Rickard som var bosatt i Sverige sedan många år tillbaka hälsade på sin familj i min hemstad. Med tanke på hans och mina intresse för kampsporter hittade vi snabbt varandra och utbytte erfarenheter. Det blev en hel del träning tillsammans och där och då började de första planer för Taekwon-Do ITF i Skaraborg att ta form. Rickard bodde då i Skövde.

På Rickards personliga inbjudan, den 9 januari 1985, kom jag till Skövde. På grund av det politiska läget i Polen vid denna tidpunkt, som drastiskt och dramatiskt påverkade mitt privatliv, valde jag att stanna kvar i Sverige. Detta gav också tillfälle till att verkställa våra gemensamma planer för en ITF klubb i den delen av Sverige. Redan i maj 1985 startade vi tillsammans den första klubben i Skaraborg i dåvarande Hälsostudio lokaler (nuvarande Bogrens Night Club). Klubben hette Skaraborgs TKD Center och väckte från första början mycket uppmärksamhet.

Maj1985. Rickard och Swavek in action.
Första uppvisningen av TKD ITF i Skövdes historia.

Något år senare, på grund av privata problem, blev både jag och Rickard tvungna att flytta från Skövde. Rickard valde så småningom att flytta till USA, landet som han alltid älskade och trivdes mycket bra i, medan jag själv kom tillbaka till Skövde. Rickard växte i det nya landet som en blomma. Han fortsatte sitt TKD utövande på många platser, från Kalifornien till New York. Under tiden han bodde i New York jobbade han också som en psykisk terapeut. I samband med den historiska och tragiska terrorattacken på World Trade Center bidrog han helt kostnadsfritt med sin kunskap till många behövande som fanns på plats.

Rickard utför en Dollyo Chagi.

Trots de tusentals kilometer som fanns mellan USA och Sverige var Rickard alltid intresserad av hur det gick för klubben i Skövde. Det fanns inte en månad utan hans nyfikna telefonsamtal. Till och med lyckades han personligen besöka oss vid några tillfällen och dela med sig av sina idéer och erfarenheter.

"Döden är en del av livet" sa alltid Rickard. Han sa också: "Mitt största mål  i livet är att leva utan att någon gång behöva orsaka andra människors olycka. Ingen förtjänar att leva olycklig." En sak är säker, Rickard levde till sina sista dagar enligt sitt livs motto. En fantastisk människa med ett varmt och öppet hjärta. Jag är glad att jag fick uppleva hans vänskap på nära håll.
Vila i frid min vän...