När Gen. Choi Hong Hi för flera år sedan började lägga de första grunderna till dagens Taekwon-Do hade han ett tydligt och bestämt mål, Taekwon-Do skulle vara det mest universella och mest effektiva självförsvarssystemet av alla. Systemet skulle fungera effektivt både mot en och flera motståndare. Dessutom skulle teknikerna vara effektiva även för dem som inte kan skryta med en stor och välbyggd kropp. 

Efter ett omfattande och fantastiskt arbete skapade Gen. Choi Hong Hi en kampkonst som han själv kallar för "Koreansk självförsvarskonst" och som är känd världen över under namnet Taekwon-Do. Med över 2000 handtekniker och 1200 bentekniker blev Taekwon-Do snabbt en av världens populäraste kampkonster.

Enligt grundaren själv kan man dela upp självförsvar (Hosinsul) enligt följande:
· Fritagning från grepp
(Jappyosul Tae)
· Kast och fall
(Dunjigi Wa Torojigi)  
· Försvar mot beväpnade motståndare
(Dae Moogi)

Ska man försvara sig eller inte?
Självklart måste man försvara sig om det finns ett sådant behov. Det är en av våra mänskliga rättigheter som t.o.m. garanteras i grundlagen, men glöm inte att man enligt den svenska lagen "inte får använda mer våld än nöden kräver". Det betyder att vårt ärliga självförsvar plötsligt kan bli en brottslig handling, om rätten finner några grunder till detta.

Problemet består ofta i att det är mycket svårt att bedöma situationen innan själva angreppet inträffar. Sen kan det hända att allt sker mycket snabbt och med tanke på att det finns så många olika vapen i omlopp kan det t.o.m. bli för sent för någon form av självförsvar. Det kan tyvärr bli så i praktiken och därför är det mycket viktigt att de som försvarar sig kan bedöma faran och agera på rätt sätt.

Med tanke på att det vardagliga livet snabbt kan visa sig minst sagt lika våldsamt som de grymmaste action filmerna finns det behov av en allvarlig och genomtänkt inställning av träningen av den delen av Taekwon-Do. Fel teknik eller fel distansbedömning i en tävling kan kosta oss poäng. Ett liknande fel, eller ännu mindre, kan i det riktiga försvaret leda till en allvarlig skada eller t.o.m. få dödlig utgång.

Det viktigaste budskapet ligger i att våga försvara sig. Flertalet angripare är vana vid att deras offer är lätta byten, såna som inte vågar agera, såna som blir förlamade av rädsla. Studier i ämnet visar att en potentiell angripare hellre ger sig på en person som liknar Dustin Hoffman än Arnold Schwarzenegger. Tack vare det blir offren oftast personer som ser osäkra eller svaga ut. Många av de våldsamma attacker som sker kan vi säkert undvika genom att utstråla vår personliga självsäkerhet.

Slutligen, ett fysiskt angrepp kan hända var som helst, när som helst och mot vem som helst. Men faran är trots allt förutsägbar och kan förebyggas med realistisk och allvarlig träning av självförsvar. Glöm helt och hållet jämförelser med legendariska vilda västern filmer där man slogs efter en viss kodex eller vissa regler. Den dag när du blir tvungen att försvara ditt liv finns det inga regler, det finns bara ett enda mål som är svårt att klandra dig för - att överleva.

Not. Bilderna ovan är arrangerade.